2014. március 27. (csütörtök)

III. Mfor.hu Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia

  • Felügyeleti szabályozás változása a gyakorlatban
  • Biztosítéki szerződések változásai
  • A hitelbiztosítéki nyilvántartás vezetése
 
Menedzsment Fórum Konferenciák
2014. március 27. (csütörtök)III. Mfor.hu Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia - 
KOGART Ház, 1062 Budapest, Andrássy út 112.28 000 Ft + áfa

2014 is számos változást tartogat a pénzügyi terület szabályozását illetően, ami fontos hatással lesz mind a piaci szereplőkre, mind az ügyfelekre. Január elsején lépett például hatályba az új hitelintézeti törvény (Hpt), amely az 1996-os, sokat módosított jogszabályt váltja fel. A vonatkozó uniós irányelveket is átvevő új jogszabály célja, hogy erősítse a transzparenciát és a fogyasztóvédelmet is, a III. Mfor Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia résztvevői megismerhetik a legfontosabb változásokat. Hasonló céljai vannak az MNB-nek is, amelybe tavaly ősszel integrálták a felügyeletet. Tavaly novemberben tartott hasonló rendezvényünkön az új szervezet fogyasztóvédelmi igazgatója már bemutatta a felügyeleti terveket, ezúttal azok gyakorlati megvalósítása mellett a korábbi PSZÁF elnöki rendeletek helyébe lépő szabályokkal is megismerkedhetnek vendégeink.

Rendkívül komoly változást jelent a hitelbiztosítéki nyilvántartás változása, amely gyakorlatilag az egész pénzügyi szektort érinti, a bankokat, lízing- és faktoring vállalkozásokat. A változásokat a Magyar Közjegyzői Kamara szakértője fogja bemutatni. Természetesen a pénzügyi fogyasztóvédelemben a devizahiteles kérdések továbbra is komoly hullámokat vernek, legyen szó ingatlan-, vagy ingó fedezetű (pl. gépkocsi) konstrukcióról. Az mfor.hu március 27-i konferenciája ezeket is napirendre tűzi. Végül, de nem utolsósorban a call centereket érintő szabályozásról, illetve az azokkal kapcsolatos tennivalókról és kihívásokról is beszélnek előadóink.

A konferencia tervezett időtartama: 13 órától 18 óráig.

Tervezett program

Moderátori köszöntő
Barán-Kalász László, bankjogi szakértő, ügyvéd

Felügyeleti szabályozás változása a gyakorlatban
Freisleben Vilmos, fogyasztóvédelmi igazgató, MNB
A 2013-ban integrált pénzügyi felügyelet új elveket hirdetett meg, miként sikerül a stratégiát megvalósítani? A felügyeleti területről érkező igazgató bemutatja azt is, hogy a hatályukat vesztett PSZÁF elnöki rendeletek helyébe milyen új szabályok léptek

Biztosítéki szerződések változásai
dr. Bodzási Balázs, főtanácsadó - Kúria; egyetemi oktató - Budapesti Corvinus Egyetem
Milyen változások jellemzik az új Ptk-t pénzügyi lízing és a faktoring szabályai kapcsán. A március közepén életbe lépő változások kapcsán szó lesz arról, milyen hatással lesz a szektorban érintettekre, hogy bekerültek a pénzügyi lízing és a -faktoring szabályai, miközben megszűnik a vételi jog és a biztosítéki célú engedményezés.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás vezetése
dr. Anka Márton Tibor, jogi előadó, Magyar Országos Közjegyzői Kamara
Március közepén változik a hitelbiztosítéki nyilvántartási rendszer, így sokak számára fontos kérdés a hitelbiztosítéki nyilvántartás bizonyítóereje. A MOKK hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos javaslatának az elkészítésében közreműködési szakember a nyilvántartási rendszer gyakorlati tudnivalóit is megosztja a hallgatósággal.

Új Hpt főbb változásai
Dr. Király S. Gábor, ügyvéd, bankjogi szakértő, Király és Társa Ügyvédi Iroda
Az év elején változott a pénzügyi szektort szabályzó legfontosabb törvény, a Hpt. A jogi változások kapcsán mire kell készülnie a szektornak.

Az új Hpt és a panaszkezelés a követeléskezelőknél
Dr. Nemes Ákos, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) titkára
Előírások a gyakorlatban, milyen feladatokat rónak az új szabályok a követeléskezelőkre egyebek mellett a call centerek működése kapcsán

Merre tovább devizahiteles perek
dr. Németh Csaba, tőkepiaci és bank szakjogász, ügyvéd
Számos elem született, illetve várható, amelyek hatással lehetnek a perek kimenetelére a következő időszakban. Ezek közül már ismert a Kúria 5/2013 és 6/2013 PJE döntése, de az Európai Bíróság tanácsnoki elődöntése után belátható időn belül döntés is várható, ahogy a magyar Alkotmánybíróság részéről is várható álláspont a kormány azon felvetésére, hogy alkotmányba ütköznek-e a devizahitel-szerződések?

Devizahátterű ügyletek ingatlanfedezet nélkül
Bódizs Kornél, vezérigazgató, Inhold Zrt.
A devizás gépkocsi lízing bírósági ügyek gyakorlata és azok tapasztalatai, piaci körkép

A konferencián előadóink között lesz
Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója
és dr. Anka Márton Tibor, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője, aki részt vett a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos javaslatának az elkészítésében

Előadók

Dr. Barán-Kalász László

Dr. Barán-Kalász Lászlóügyvéd, bankjogi szakértő

Freisleben Vilmos

Freisleben Vilmosfogyasztóvédelmi igazgató, Magyar Nemzeti Bank

Dr. Bodzási Balázs

Dr. Bodzási Balázs

dr. Anka Márton Tibor

dr. Anka Márton Tiborjogi előadó, Magyar Országos Közjegyzői Kamara

Dr. Király S. Gábor

Dr. Király S. Gáborügyvéd, bankjogi szakértő, Király és Társa Ügyvédi Iroda

Dr. Nemes Ákos

Dr. Nemes Ákosügyvéd, MAKISZ titkára

Dr. Németh Csaba

Dr. Németh Csaba

Bódizs Kornél

Bódizs Kornélvezérigazgató, Inhold Zrt.

III. Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia

Menedzsment Fórum Konferenciák
Vissza a főoldalra