2012. december 4. (kedd)

VII. Mfor HR Konferencia

"Kilábalás vagy krízis: mit tehet a szakma?"

• Mi várható a foglalkoztatottság terén?
• Krízis-menedzsment
• Outplacement - jövő a vég után!
• Kommunikáció a munkahelyen
• Juttatások jövőre
• Motiváció bérrel vagy inkább azon túl?
• Munkahelyi pszichológia

 
Menedzsment Fórum Konferenciák
2012. december 4. (kedd)VII. Mfor HR Konferencia - "Kilábalás vagy krízis: mit tehet a szakma?"
Danubius Hotel Gellért, Budapest28 000 Ft + áfa

12.30 - 13.00

Regisztráció, kávé

13.00 - 13.10

Moderátori köszöntő

13.10 - 13.30

Foglalkoztatottság: elbocsátások vagy alkalmazások?

Az elmúlt időszak elbocsátási hulláma komoly kihívások elé állította mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat. Tartós leépítések-e ezek vagy valójában inkább munkaerő piaci átalakulások? Várható-e a munkaerő-felvétel erősödése? Körkép a jelenlegi helyzetről, megmutatva, milyen tendenciák várhatóak a közeljövőben.

Székely Sarolta újságíró, Menedzsment Fórum Kft.

13.30 - 14.15

Személyes jelenlét és vezetői szemlélet – ki a jó menedzser a háznál?

A gazdasági helyzet hatásai következtében a humán erőforrás menedzsment szakmában egyre nagyobb hangsúly helyeződik a menedzsment szemléletre. A legnehezebb helyzetekben van a legnagyobb szükség a döntéshozók helytállására, de hogyan támogathatóak megfelelően ezek a vezetők? Miképpen hasznosulhat egy megfelelő szemlélet szélsőséges helyzetekben?

Kőnig Róbert közgazdász, HR szakértő

14.15 - 14.35

Munkaerő kölcsönzés

Minden vállalkozás kerülhet döntés elé: állandó vagy bérelt munkaerővel dolgozzon. Előnyeit és hátrányait több összefüggésben világították már meg fórumok, ám jelen gazdasági helyzetben ismét aktuálissá vált ennek a lehetőségnek az újraértékelése. Mik az eddigi valós tapasztalatok – kényszer vagy lehetőség? Hogyan hatnak a jelenlegi körülmények a foglalkoztatottság eme módjára? Milyen helyzetben van valós relevanciája ennek az alkalmazási módnak?

Czellecz Zoltán Munkaerő-kölcsönzési és Outsourcing üzletágvezető, Work Force Kft.

14.35 - 15.00

Outplacement – mit adhatunk és mit adhat nekünk?

Az elbocsátás sosem jó és korántsem mindegy, hogyan is zajlik le. Mit is takar az outplacement és miért is fontos része egy nagy létszámú elbocsátásnak? Áttekintés egy olyan speciális helyzet ez irányú összefüggéseinek, mikor a vállalkozás felszámolásra kerül.

Király József HR igazgató, Malév Zrt. f.a.

15.00 - 15.40

Panelbeszélgetés

Spórolás és kommunikáció

Szükség és/vagy kötelezettség – hogyan segíthetünk vele? Esélyek és buktatók – lehetséges esetek elkerülésének lehetőségei...

dr. Goda Márk ügyvéd és munkajogi szakjogász, Goda Ügyvédi Iroda

Fekete László HR igazgató, MOL

Kovács Krisztina, HR-vezető, Hewlett-Packard

Stremeny Gábor, üzletfejlesztési igazgató, Develor

15.40 - 16.10

Kávészünet

16.10 - 16.35

Amikor a krízis mégis zsebre megy: maradt, de mi maradhat…?!

Elbocsátás helyett megszorítások. Az évről-évre változó kereseti viszonyok alakulása már megszokottá vált szinte, vagy mégsem? Mit hoz a 2013. év ebben az összefüggésben? Hogyan védhetőek ki és miképpen kezelhetőek ezek akutan a munkatársak körében? (juttatási lehetőségek – olcsóbb bér; elégedett vagy elégedetlen lehet-e a munkavállaló?; adózás, cafeteria, stb...)

Szmicsek Ágnes senior manager, adószakértő, Ernst & Young

16.35 - 17.00

Azt hiszed, hogy a bér motivál mindenkit? Gondolatok a „Fizetésemelés 2013” kutatás kapcsán

Kevesek kiváltsága lesz a reálbérek emelkedése 2013-ban – derült ki az országos felmérésből. De mi rejlik a számok mögött? Miért adnak cafetériát? Kik járnak a legjobban és a legrosszabbul? Hogyan ösztönöznek a munkáltatók? S miért nem? Mit lehetne tenni a jobban teljesítő munkavállalókért, valamint a versenyképesebb és hatékonyabb szervezeti működésért? Fejétől bűzlik?

Dara Péter coach, tanácsadó, ügyvezető igazgató, DEVISE Hungary

17.00 - 17.25

Ösztönzésmenedzsment avagy munkahelyi pszichológia?

Az alulmotivált munkáltató, munkavállaló és rossz munkahelyi hangulat alapvető velejárói az elbocsátásoknak. Ugyanakkor alapvető szükséglet ezek megszüntetése is – mit tehet ilyen esetben a HR és mit tehetnek a vezetők? Milyen ösztönzési eszközöket alkalmazhatunk mégis a költségmegszorítások idején?

Gerákné dr. Krasz Katalin munka és szervezet szakpszichológus, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék adjunktusa

17.25 -

Konferenciazárás

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az elmúlt években az elbocsátásokkal kapcsolatos események okozta keserűség járja át a hétköznapokat, mely determinálta a HR-esek feladatait, szerepét is. A kialakult helyzet rendkívüli nehézségek elé állította a szakmát – a költségcsökkentés kulcskérdésévé vált a humán erőforrás menedzsment számára is. A korábban is alkalmazott eszközök egy része nem áll rendelkezésre, mások pedig már nem elégségesek. A szakmára rendkívüli teher nehezedett ennek összefüggésében: hogyan lehet megoldást találni egy kilátástalan helyzetben?

A gazdasági helyzetben - rövidtávon - nem tapasztalható javulás. Mindez frusztrációhoz vezetett és még mindig kérdés mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról, hogy valójában bekövetkezik-e pozitív változás hosszabb távon. A munkáltatói oldal számtalan módon próbált alkalmazkodni a fennálló helyzethez: voltak akik eredményesebben és voltak akik még most sem találják igazi megoldást. Létezik-e egyáltalán ilyen?

Konferenciánk célja, hogy segítséget nyújtson a szakma képviselőinek, alternatívákat tárjon fel, illetve új összefüggésekre világítson rá a lehetőségek között. A foglalkoztatottság trendjeinek ismertetése mellett előre tekintünk a jövőbe – prognózisunk mellett feltárjuk a (jelenleg is) elérhető eszközök nyújtotta - eddig még kiaknázatlan - lehetőségeket, valamint a legújabb tapasztalatoknak köszönhetően új szemlélet kialakításának szeretnénk esélyt biztosítani a munkaerőpiac területén.

A fentiek mellett hangsúlyt helyezünk a munkahelyi átalakulásokkal járó nehézségek feltárására, annak kezelésének és megoldásának szükségességére és módjára.

A konferencián készült képek

Menedzsment Fórum Konferenciák
Vissza a főoldalra