2015. november 5. (csütörtök)

V. Mfor.hu Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia

Elszámoláson innen és túl

 
Menedzsment Fórum Konferenciák
2015. november 5. (csütörtök)V. Mfor.hu Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia - Elszámoláson innen és túl
Danubius Hotel Flamenco (1113. Budapest, Tas vezér u. 3-7.)28 000 Ft + áfa

A pénzügy jogi kérdéseket tekintve újra változatos időszakon van túl a magyar piac, hiszen a jelzálog fedezetű devizahitelek elszámolása az első félévben megtörtént, az év végén viszont a gépjármű és személyi hiteleknél történik meg mindez. Az immár hagyományos, ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Mfor.hu Fogyasztóvédelmi Konferencián ennek tapasztalatait és tanúságait ismerteti a jegybank fogyasztóvédelmi igazgatója.

Az év elején több nagy befektetési vállalkozás csődje és az ott tapasztalt törvénysértések borzolták a szakma és a közvélemény kedélyét. A súlyos visszaélések a törvényalkotókat új jogszabályok meghozatalára sarkallták. Ez, továbbá a takarékszövetkezetek tömegesnek mondható bedőlése, illetve az uniós jogharmonizáció is hozzájárult ahhoz, hogy az elszámolási rendszert, a befektetési vállalkozások- továbbá betétbiztosítási és befektető védelmi alap működését szabályozó törvények változzanak. Előadóink a tőkepiacról szóló törvény legfontosabb változásait és az OBA új szabályait is ismertetik rendezvényünkön.

A biztosítási piacon okozott nem várt "felfordulást" az egyik piaci szereplő csődje, a MABISZ tagozatvezetője ennek apropóján a fogyasztóvédelmi eszközökről és a szövetség ilyen irányú lépéseiről tart előadást.

Az elmúlt hetekben ismertette a felügyelet a követeléskezelő vállalkozásoknál lefolytatott vizsgálatok eredményeit, a konferencián ez a témakör is terítékre kerül. Ahogy a változó lakástámogatási rendszer bizonytalanságait is megpróbálja előadónk egyértelművé tenni.

Az esemény tervezett programja:


13.00 – 13.10  Moderátori köszöntő
Dr. Barán-Kalász László, bankjogi szakértő, ügyvéd

13.10 - 13.50  Az elszámolás és szerződésmódosulás ellenőrzésének tapasztalatai, készülődés a gépjármű- és személyi hitelek forintosítására
Az elszámolás és forintosítás tárgyában indított témavizsgálat tapasztalatainak, továbbá az elszámolás eddig ismert hatásainak összefoglalása. Tájékoztatás a gépjármű- és személyi hitelek forintosításának feladatairól, a tervezett jegybanki fogyasztóvédelmi intézkedésekről.
Török Béla – főosztályvezető, MNB Fogyasztóvédelmi igazgatóság

13.50 - 14.20  Fogyasztóvédelem a változó biztosítási piacon
A MABISZ képviselője a fogyasztóvédelem szerepéről, annak EU-s aktualitásairól, illetve a fogyasztóvédelmi eszközökről tart előadást az aktuális piaci történések apropóján.
Lencsés Katalin, Életbiztosítási Tagozatának vezetője, Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ)

14.20 - 14.45  A tőkepiacról szóló törvény legfontosabb változásai
A transzparencia irányelvnek való megfelelés érdekében változnak a szabályok, melyek ezek, és az érintett szektor képviselői számára mivel jár mindez.
Dr. Száz Ágnes, bank és tőkepiaci szakjogász, ügyvéd, Száz Ágnes Ügyvédi Iroda

14.45 - 15.10  Az OBA és a BEVA új szabályai
2014 óta számos kisebb-nagyobb takarékszövetkezet és pénzügyi szolgáltató engedélyét vonták vissza, melynek eredményeként "aktív időszakon" van túl mind az Országos Betétbiztosítási Alap, mind a Befektetővédelmi Alap. A piaci változások a jogszabályok módosításával is jártak. Előadónk az OBA, a BEVA és a szanálási alap legfontosabb tudnivalóit ismerteti.
Dr. Nagy Gábor Péter, vezető jogtanácsos, Országos Betétbiztosítási Alap

15.10 - 15.30 Kávészünet

15.30 - 16.00  Változik a végrehajtásról szóló törvény; merre tovább magáncsőd
A követeléskezelés szempontjából számos "izgalmas változás" van folyamatban, így egyebek mellett a Vht. változása miatt kell figyelmesebbnek lenni a szakma képviselőinek. Az előadás során szó lesz a korábban egyesek által megváltásnak gondolt magáncsőd lehetőségeiről és az újabb elszámolásról is.
Bódizs Kornél, vezérigazgató, Inhold Zrt.

16.00 - 16.30 Követeléskezeléssel foglalkozó vállalkozásoknál lefolytatott vizsgálatok tapasztalatai
Az elmúlt években az MNB több vizsgálatot folytatott követeléskezeléssel foglalkozó vállalkozásoknál. Az ezek során szerzett tapasztaltok megosztásával kívánja az MNB elősegíteni a jogkövető magatartást.
dr. Vajdáné Dr. Márhoffer Marianna – főosztályvezető, MNB Fogyasztóvédelmi igazgatóság

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Előadók

Dr. Barán-Kalász László

Dr. Barán-Kalász Lászlóügyvéd, bankjogi szakértő

Száz Ágnes

Száz Ágnesügyvéd, Oppenheim Ügyvédi Iroda

Lencsés KatalinÉletbiztosítási Tagozat vezető, MABISZ

Bódizs Kornél

Bódizs Kornélvezérigazgató, Inhold Zrt.

Menedzsment Fórum Konferenciák
Vissza a főoldalra